olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Mintaj w sosie cytrynowo - koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mintaj podsmażony na patelni, a następnie duszony w śmietanie z koperkiem, skórką cytryny i kolendrą.

Mintaj w sosie cytrynowo - koperkowym

Składniki:

Mintaj w sosie cytrynowo - koperkowym

 

  • mintaj 4 sztuki
  • cytryna 2 sztuki
  • koperek 1 pęczek
  • śmietana 12% 250ml
  • pieprzu do smaku
  • kolendra do smaku
  • Vegeta do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mintaj w sosie cytrynowo - koperkowym
Mintaja oczyszczam, kroję na kawałki, posypuję solą, pieprzem i Vegetą, po czym smażę na rozgrzanym na patelni oleju. Do podsmażonego mintaja dodaję śmietanę, startą skórkę z cytryny, połowę posiekanego koperku i kolendrę po czym duszę całość przez kilka minut na wolnym ogniu. Kiedy sos zgęstnieje nakładam mintaja na talerz, polewam sosem, posypuję resztą koperku i nakładam pokrojone w ćwiartki cytryny.

Tagi:

mintaj dania