ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Mintaj w sosie pietruszkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pietruszkowa ryba na codzienny obiad.

Mintaj w sosie pietruszkowym

Składniki:

Mintaj w sosie pietruszkowym

 

  • 4 filety z mintaja
  • 2 kostki rosołowe
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 2 cebule
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • mąka pszenna (2 łyżki)
  • łyżka śmietanki UHT

 

Sposób przygotowania:

Mintaj w sosie pietruszkowym
Filety opłukujemy wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, doprawiamy pieprzem, odstawiamy na bok. Cebulę kroimy w pióra. Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy. wrzucamy cebulę, podsmażamy ją chwilę. Układamy na patelni filety, smażymy je krótko z obu stron aż trochę zarumienią się. Natkę siekamy na drobno. Wrzucamy na patelnię. W garnku przygotowujemy bulion z kostek według przepisu na opakowaniu. Do bulionu wrzucamy łodyżki pietruszki. Gdy się trochę podgotują, wlewamy bulion z łodyżkami na patelnię z rybą. Przykrywamy, dusimy ok 15 minut. Gdy ryba zmięknie, sporządzamy sos: mąkę dokładnie mieszamy w szklance wody. Dolewamy tą mieszaninę na patelnię ciągle mieszając. Ilość wlanej mieszanki zależna jest od gęstości sosu jaką chcemy uzyskać. Gdy sos zgęstnieje gotujemy go jeszcze chwile, doprawiamy pieprzem oraz solą i dodajemy śmietankę UHT. Gotowe. podajemy z ziemniakami lub ryżem.

Tagi:

mintaj dania