Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Mintaj ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Połączenie ryby i szpinaku smakuje na prawdę pysznie. Tak przygotowaną rybkę można podać na obiad z frytkami i surówką z kiszonej kapusty.

Mintaj ze szpinakiem

Składniki:

Mintaj ze szpinakiem

Ryba:

  • 6 płatów mintaja
  • 2 jaja
  • ok 5 łyżek mąki
  • sól i pieprz
  • odrobina soku z cytryny
  • olej do smażenia

Szpinak:

Sposób przygotowania:

Mintaj ze szpinakiem
1. Umytą i dokładnie osuszoną na ręczniku papierowym rybę przekroić na pół, doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut. Maczać w roztrzepanym jajku, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano po 3-4 minuty z obu stron.

2. Szpinak wrzucić na suchą patelnię, zakryć i dusić od czasu do czasu mieszając aż się rozpadnie. Dodać śmietankę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, dusić jeszcze dwie minuty. Doprawić solą i pieprzem.

3. Odsączoną z tłuszczu na papierowym ręczniku rybę ułożyć na talerzu. Na rybę wyłożyć szpinak. Podać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!