Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Mintajek po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne i nadające się na każdą okazję :)

Mintajek po grecku

Składniki:

Mintajek po grecku

 

  • 4 płaty mintaj,
  • 3 sztuki marchew,
  • 1 sztuka pietruszka,
  • pół selera seler,
  • 1 sztuka cebula,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
  • do smaku Sól,
  • do smażenia olej do smażenia,
  • do obtoczenia mąka,
  • do obtoczenia jajko

 

Sposób przygotowania:

Mintajek po grecku
Na rozgrzaną patelnie z olejem wrzucamy pokrojoną cebulę w talarki w tym czasie ścieramy na tarce na grubych oczkach : selera , pietruszkę , marchew .
Po podrumienieniu się cebuli dodajemy marchew , pietruszkę i seler.
I wszystko to razem dusimy. Przyprawiamy solą i pieprzem.

W tym czasie gdy warzywka się nam duszą.
Płuczemy rybę i suszymy na ściereczce lub ręcznikach papierowych .
Wybijamy jajko do miseczki i rozbijamy , obtaczamy w nim kawałki ryby a następnie obtaczamy rybę w mące i smażymy na 2 rozgrzanej patelni z średnio głębokim oleju.

Miękkie już warzywa wykładamy na talerz i dekorujemy rybą :)

Rybę można podawać w takiej postaci na ciepło lub na zimno.
Smacznego !