Magda 84

Magda 84

Kucharz
[Przepisów: 15]

Miodowa makulatura

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

U mnie to "Makulatura" u innych "Miodownik".Ciasto dzięki takim składnikom idealnie pasuje na Święta.

Miodowa makulatura Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodowa makulatura

 

  • Składniki na ciasto:

 

 

  • 20 dag cukru

 

 

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

 

  • Składniki na masę:

 

 

 

 

 

  • 20 dag cukru

 

  • 2 żółtka

 

 

  • olejek rumowy

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Miodowa makulatura
7 dag margaryny i dwie łyżki miodu roztapiamy i chłodzimy. 3 jajka ubijamy z 20 dag cukru. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy proszek.Łyżką drewnianą łączymy z ubitymi jajkami,dodajemy margarynę z miodem i przekładamy na stolnicę i z niewielkim dodatkiem mąki wyrobiamy ciasto.(Ciasto najpierw będzie się kleiło,ale gdy oprószymy je mąką ładnie się wyrobi a wyrabiamy bardzo krótko.Formę o wymiarach około 35x20 wykładamy papierem ,natłuszczamy ,obsypujemy mąką i wykładamy połowę ciasta.Pieczemy w temp.180 st.C przez około 15-20 min.Następnie w ten sam sposób pieczemy drugiego miodowego placka. Przygotowujemy krem: .Kaszę mannę gotujemy na mleku.Pozostawiamy do wystygnięcia Margarynę ucieramy z cukrem dodajemy na przemian ostudzoną kaszę,żółtka ,sok z cytryny i olejek. Upieczone placki kroimy na połowę(tak abyśmy mieli 4 równe kawałki) gotowy placek będzie mniejszy ale za to wyższy..Każdy nasączamy alkoholem i przekładamy przygotowanym kremem .Wierzch ciasta polewamy polewą i posypujemy pokruszonymi orzechami.
Miodowa makulatura
.
Miodowa makulatura
.
Miodowa makulatura
.
Miodowa makulatura
.