zosiasamosia

zosiasamosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Miodowe ciasteczka Alutki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne miodowo-piernikowe ciasteczka

Miodowe ciasteczka Alutki

Składniki:

Miodowe ciasteczka Alutki

 

  • 10 dkg cukru trzcinowego
  • 10 dkg miodu
  • 25 dkg mąki
  • 1 łyżkę margaryny Palmy lub Kasi
  • 1 małe jajko
  • 1/2 opakowania przyprawy do piernika
  • 10 dkg cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Miodowe ciasteczka Alutki
W rondelku rozpuścić miód, następnie dodać przyprawę piernikową i wymieszać. Do miodu włożyć margarynę oraz wsypać cukier. Wymieszać i chwilę podgrzać. Przygotowaną masę przełożyć do miseczki. Do masy wbić jajko i wsypać mąkę. Całość starannie wymieszać. Zagnieść ciasto, jak na makaron, powinno być elastyczne. Uformować z ciasta kulę i zawinąć w folie aluminiową. Ciasto włożyć na 3-5 dni do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować (grubość 1/2 cm). Foremkami wycinać ciasteczka piernikowe. Piec 15 minut w temp. 170 stopni. Ciastka polukrować cukrem pudrem rozpuszczonym w obrobinie wody.