aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Miodowe ciasto z kremem i powidłami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne ciasto miodowe przekładane kremem i powidłami

Miodowe ciasto z kremem i  powidłami

Składniki:

Miodowe ciasto z kremem i powidłami

 

  • Placki miodowe
  • 1 niepełna szklanka cukru pudru
  • 80 dkg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżki miodu
  • Krem
  • 1/2 litra mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżki mąki krupzatki
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • Dodatkowo
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 słoiczek powideł węgierkowych
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Miodowe ciasto z kremem i powidłami
Placki miodowe: Z podanych skadników zagnieść ciasto, jak na makaron. Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować na 4 placki o równej wielkości. Każdy placek piec 15 minut w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu przełożyć placki na ściereczki i skropić lekko mlekiem. Krem: Z mleka odlać 1/2 szkl, pozostałe mleko zagotować. W 1/2 szkl. mleka wymieszać cukier waniliowy i mąki. Wlać mieszaninę do gotującego się mleka. Wymieszać i zagotować. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać zimny budyń. Utrzeć na jednolitą masę. Pierwszy z placków posmarować powidłami, przykryć kolejnym plackiem, na to rozsmarować krem (połowę) i kolejny placek, znów krem i na wierzch ostatni placek. Całość posypać cukrem pudrem. Ciasto doskonale smakuje po 2-3 dniach, kiedy odwilgnie.