Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Miodowe placki przekładane manną.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Delikatnie miodowe placki z grysikowym kremem.

Miodowe placki przekładane manną. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodowe placki przekładane manną.

 

  • 6 łyżek miodu
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • łyżeczka sodki
  • zapach rumowy
  • 100 g margaryny lub masła
  • Krem: 3 szklanki mleka
  • 6 kopiastych łyżek manny
  • cukier do smaku
  • 200 g margaryny
  • cukier waniliowy ewentualnie zapach...
  • polewa: 50 mil mleka
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka cukru
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • kopiasta łyżka margaryny

Sposób przygotowania:

Miodowe placki przekładane manną.
Miód i margarynę podgrzewamy razem w rondelku aby się połączyły i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Mąkę przesiewamy razem z sodką, dodajemy masę miodu i tłuszczu oraz jajka...i wyrabiamy gładkie ciasto. Które następnie dzielimy na trzy części, każdą wałkujemy na cienki placek i pieczemy. Na mleku gotujemy mannę i słodzimy według własnych upodobań i odstawiamy do ostygnięcia. Zimną miksujemy z 200 g tłuszczu i taką masą przekładamy placki. Składniki na polewę wkładamy do rondelka i lekko podgrzewamy aby się połączyły, jeszcze ciepłą masą smarujemy wierzch ciasta. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Miodowe placki przekładane manną.
Tłuszcz i miód podgrzewamy razem aby się połączyły ze sobą.
Miodowe placki przekładane manną.
Ze składników wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i elastyczne.
Miodowe placki przekładane manną.
Kolejno przekładamy placki kremem, odrobiną smarujemy wierzch.
Miodowe placki przekładane manną.
Składniki na polewę podgrzewamy, ale nie gotujemy.