aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Miodowe z jagodową chmurką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Miodowe z jagodową chmurką- superowo smaczne ciasto, słodkie i apetycznie wyglądajace z tą jagodową warstwą!

Miodowe z jagodową chmurką

Składniki:

Miodowe z jagodową chmurką

 

  • Ciasto:
  • 3 szkl mąki
  • ¾ szkl cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 jaja
  • 22 dag margaryny
  • Krem:
  • 4 budynie śmietankowe
  • 20 dag cukru
  • 11 dag margaryny
  • 1 litr mleka
  • Jagodowa piana:
  • 4 łyżki konfitury jagodowej
  • 660 ml śmietanki
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 0,5 szkl wrzątku
  • Masa kajmakowa:
  • 1 kajmak
  • 0,5 margaryny
  • Dodatkowo:
  • Herbatniki

Sposób przygotowania:

Miodowe z jagodową chmurką
Ciasto: Z mąki, margaryny, miodu, sody, jajek, cukru zagniatamy ciasto. Dzielimy je na trzy części i pieczemy trzy placki na foremce o wymiarze 25/36 każdy około 15 minut.

Krem: W niedużej ilości mleka mieszamy budyń pozostałe zagotowujemy wraz z cukrem i margaryną. Na gotujące wlewamy budyń i gotujemy do gęstości gorącym przekładamy placki.

Masa kajmakowa: Margarynę ucieramy z kajmakiem i dajemy na wierzch ciasta, a na niej układamy herbatniki.

Jagodowa piana: Śmietankę ubijamy i mieszamy z tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi we wrzątku. Na końcu mieszamy z konfiturą. Wykładamy na herbatniki.

Wierzch można posmarować konfiturą jagodową i potrzepać delikatnie kokosem.

Tagi:

ciasto