monika1980113

monika1980113

Kucharz
[Przepisów: 16]

Miodownik

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto niestety trzeba upiec co najmniej dzień przed podaniem gdyż musi nasiąknąć kremem.

Miodownik

Składniki:

Miodownik

 

Sposób przygotowania:

Miodownik
Do mleka dodajemy miód i sodę, mieszamy. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy. Mi wyszło ciasto o wadze 990 g, trzeba to podzielić na trzy części i rozwałkować lub wylepić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą część pieczemy około 15 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, piekarniku. Gdy ciasto nabierze brązowego koloru to jest gotowe. W czasie pieczenia ciasta robimy krem. Do zimnego mleka dodajemy kaszkę, zagotowujemy. Pamiętajmy by cały czas mieszać, bo łatwo się przypala. Odstawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu dodajemy do kaszki masło, cukier i sok z jednej cytryny. Po dokładnym wymieszaniu mamy gotowy krem do ciasta. Jeśli nasze ciasta już wystygły to smarujemy pierwsze ciasto marmoladą a na to nasz kaszkowy krem, nakładamy drugie ciasto i tak samo smarujemy, na to trzecie ciasto i robimy identycznie. Odłożyć na noc w chłodne miejsce i następnego dnia ciasto już jest gotowe do spożycia (ciasto po upieczeniu jest twarde, od kremu i marmolady mięknie).Polać polewą i ozdobić posypką kolorowa