anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Miodownik królewski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto inspirowane ciastem królewiec oraz orzechowcem, zmodyfikowałam przepis ponieważ lubię eksperymentowac a blaty miodowe są pyszne.

Miodownik królewski

Składniki:

Miodownik królewski

ciasto

Biszkopt

  • 4 jaja
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki

Krem

  • 1 l mleka
  • 1 1/2 margaryny
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g cukru

 

  • Polewą czekoladowa

Sposób przygotowania:

Miodownik królewski
Ciasto

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Schłodzić. Rozwałkować i upiec na swych blaszkach wyłożonych papierem wystudzić.

Biszkopt

Białka ubić na sztywno dodać cukier i ubić na sztywno dodać żółtka oraz mąkę przesianą przez sitko. Wymieszać i upiec biszkopt. Wystudzić.

Krem

Mleko (1/2 szkl zostawić do wymieszaniu budyniu) zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. W zimnym mleku wymieszać budyń i wlać do całości intensywnie mieszkać do zagotowania.

Na blaszkę wyłożyć blat miodowy i wylać 1/2 gorącego kremu, dac biszkopt i resztę kremu przyłożyć blatem miodowym i wystudzić.

Na wierzch wylać polewę czekoladową.