otylia-sieczka

otylia-sieczka

Kucharz
[Przepisów: 16]

Miodownik pszczelowolski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealne ciasto na święta i nie tylko

Miodownik pszczelowolski

Składniki:

Miodownik pszczelowolski

 

  • 50-60 dag mąki
  • 12-25 dag margaryny
  • 35 dag miodu
  • 23 dag cukru
  • 4 jajka
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika

 

 

Sposób przygotowania:

Miodownik pszczelowolski
Margarynę rozpuścić. Miód roztopić wystudzić Miód i margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Do masy wlać sodę rozpuszczoną w małej ilości mleka. Dodać przyprawę, śmietanę a następnie porcjami mąkę. Białka ubić na sztywną pianę dodać do ciasta i lekko przemieszać łyżką. Ciasto które powinno być lejące wyłożyć na blachę. Piec przez 45-60 min w temp. 180 C