ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Miodownik świąteczny - Cicha noc

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na Święta Bożego Narodzenia robię różne słodkości. Miodownik pachnący goździkami i cynamonem uwielbiają wszyscy , i goście, i domownicy . W takiej odświętnej j szacie jest również ozdobą stołu.

Miodownik świąteczny - Cicha noc

Składniki:

Miodownik świąteczny - Cicha noc

 

  • Składniki

 

 

  • masła do wysmarowania formy lub papier do wyłożenia formy

 

 

  • 600 g powideł śliwkowych

 

  • 150 g masła
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao

 

  • białko
  • ok 200 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Miodownik świąteczny - Cicha noc

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce ok 2 godz. Podzielić na 3 części i rozwałkować na placki wielkości foremki. Pieczenie placków ok 20 min -- 180 stopni.


Na mleku ugotować kaszę. Masło utrzeć z dodatkiem cukru pudru. Stopniowo dodawać wystudzoną kaszkę i dobrze ucierać. Dodać również sok z cytryny.


Składanie ciasta :


Pierwszy placek posmarować powidłami i na powidła wyłożyć połowę masy grysikowej. Drugi placek posmarować od spodu powidłami i z wierzchu. Położyć na masie grysikowej i docisnąć do masy . Wyłożyć pozostały grysik. Trzeci placek posmarować powidłami od spodu i docisnąć do masy. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i pozostawić tak na ok 2 dni.


Zrobić polewę do ciasta. W rondelku rozpuścić masło . Dodać cukier , wodę i kakao. Podgrzewać i mieszać , aż do momentu połączenia się składników.


Wyjąć ciasto z folii i polać polewą czekoladową. Udekorować wg uznania. Można zrobić np. rysunek lukrem ( białko wymieszane z cukrem pudrem ).


Wesołych Świąt i smacznego.