gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Książka Kucharska: Świąteczne i noworoczne przyjemności

Miodownik z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

bardzo pyszny placek, polecam

Miodownik z bitą śmietaną

Składniki:

Miodownik z bitą śmietaną

 

  • CIASTO
  • 5 szklanek mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • 30 dag margaryny
  • MASA:
  • 1 litr śmietany 36 proc.
  • 4 śmietanki fix
  • 3 łyżki cukru pudru
  • DODATKOWO
  • słoiczek powideł
  • migdały
  • polewa czekoladowa z torebki

Sposób przygotowania:

Miodownik z bitą śmietaną
CIASTO: Mąkę dać na stolnicę, posypać sodą, cukrem, wymieszać ze sobą. Następnie zrobić rowek na środku, dodać miód, jajka, margarynę i wyrabiać ciasto. W razie potrzeby dodać mąkę. Podzielić na 4 części. Upiec z tego 4 placki. Bardzo szybko się pieką, pierwszy 15 minut, kolejne po ok. 7-8 minut. Upieczone odstawić do ostudzenia.



MASA: Śmietanę ubijać, pod koniec dodać śmietankę fix i cukier puder. Ubijać do uzyskania puszystej masy. Na jednym placku wyrobić trochę masy, przykryć drugim plackiem. Przełożyć powidłami. Przykryć trzecim plackiem. Następnie na to dać resztę masy i przykryć czwartym plackiem (najgrubszym). Przygotować polewę czekoladową jak podano na opakowaniu. Zalać ciasto. Posypać migdałami.