kasnaj

kasnaj

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 189]

Miodownik z grysikową masą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Miodownik z grysikową masą to ciasto które może poleżakować w lodówce nawet kilka dni. Polecam do kawy.

Miodownik z grysikową masą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodownik z grysikową masą

Ciasto

masa grysikowa

polewa

  • 180 ml śmietany 30%
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 80 g czekolady gorzkiej

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Miodownik z grysikową masą
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajka, żółtko, miód i śmietanę, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia, wyrabiamy ciasto. Ciasto chłodzimy. Dzielimy je na 3 części. Wałkujemy na cienkie placki wielkości formy do pieczenia.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez około 13-15 minut do zarumienienia. Wyciągamy ciasto i odstawiamy do przestygnięcia.

Następnie każdy blat ciasta nasączamy zaparzoną kawą.

Masa: Na mleku gotujemy na słodko grysik - studzimy. Grysik miksujemy z masłem na idealną masę.

Blat wkładamy do formy, nakładamy połowę masy, przykrywamy drugim baletem, wykładamy kolejną porcję masy i przykrywamy trzecim blatem.

Śmietanę podgrzewamy, dodajemy czekoladę i podgrzewamy do uzyskania gładkiej polewy.Polewę wylewamy na wierzch ciasta, posypujemy orzechami włoskimi. Ciasto wkładamy na minimum 3 godziny do lodówki.
Miodownik z grysikową masą
z podanych składników zagniatamy ciasto i wałkujemy 3 blaty
Miodownik z grysikową masą
każdy z baltów pieczmy na rumiano i nasączamy
Miodownik z grysikową masą
z podanych składników przygotowujemy masę grysikową
Miodownik z grysikową masą
złożone ciasto polewamy czekoladą i dekorujemy orzechami