bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 805]

Miodownik z kaszą manną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja rodzina bardzo lubi różnego rodzaju miodowniki, tym razem miodownik przełożyłam masą z kaszy manny. Ciasto jest bardzo smaczne i nadaje się na drugi dzień do spożycia, jest bardzo miękkie.

Miodownik z kaszą manną

Składniki:

Miodownik z kaszą manną

 

Sposób przygotowania:

Miodownik z kaszą manną
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, miód, jajka, cukier oraz sodę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na trzy części.

Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy jedną częścią ciasta, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Pozostałe dwa placki pieczemy osobno w ten sam sposób co pierwszy. Do rondla wlewamy mleko, dodajemy masło, wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy, zagotowujemy.

Do gotującego się mleka wsypujemy powoli kaszę manną, gotujemy do momentu aż będzie gęsta. Połowę masy wylewamy na ostudzony placek, przykrywamy drugim plackiem lekko dociskając.

Resztę masy wylewamy na placek, przykrywamy drugim i pozostawiamy do ostudzenia.

Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami.