Strona główna Miodownik z masą budyniową

Miodownik z masą budyniową

Konczi - Przepis na: Miodownik z masą budyniową offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 1111
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Miodownik z masą budyniową
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Pyszna wariancja tradycyjnego miodownika podana z masą budyniową


trudność: średne
czas:

Miodownik z masą budyniową - SKŁADNIKI:

  • ciasto miodowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 3 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • masa budyniowa
  • 3 szklanki mleka
  • 50g masła
  • budyń waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • poncz
  • 3 łyżki rumu
  • 9 łyżek wody
  • polewa
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1/3 szklanki czekolady rozpuszczalna
  • orzechy włoskie do posypania

Miodownik z masą budyniową - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do malaksera i wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy na 3 części i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 12-15 minut do zarumienienia. Ciasto namaczamy obficie ponczem przygotowanym z 3 łyżek rumu i 9 łyżek wody. Przygotowujemy masę; Do garnka wlewamy 500 ml mleka, dodajemy masło i cukier - zagotować. W pozostałej szklance mleka rozrabiamy budyń, jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną - wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy gładką masę budyniową. Jeżeli powstaną nam niechciane grudki rozdrabniamy je używając miksera. Polewa: do garnka wykładamy wszystkie składniki na polewę i podgrzewamy na małym ogniu - zostawiamy do ostygnięcia. Składamy ciasto: ciasto miodowe - masa - ciasto miodowe - masa - ciasto miodowe - polewa - pokruszone orzechy. Odstawiamy do lodówki na około godzinę. Smacznego


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Miodownik z masą budyniową (strona 1 z 1)  
madi356

madi356
offline

2012-07-29 19:18
rewelacyjne ciasto:)
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza
offline

2012-07-29 19:23
ciasto super, ale jestem ciekawa skąd pochodzi przepis - Twój własny od kogoś ? pytam z ciekawości
Skomentuj
Oceń:
0
Konczi

Konczi
offline

2012-07-29 20:00
Pyza napisał(a):

ciasto super, ale jestem ciekawa skąd pochodzi przepis - Twój własny od kogoś ? pytam z ciekawości


:) przepis na miodowe ciasto od mojej teściowej piecze taki od lat tylko z masą z kaszą manną - mój jest z budyniem bo mąż uwielbia tą masę
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Pączusie serowe Ciasto z morelami Ważone ciasto ze śliwkami
Deser morelowy z kaszą manną Kokosowe naleśniki z jabłkiem i limonką Lody porzeczkowe
Tort bezowy z malinami Ciasto drożdżowe z porzeczkami i czekoladą Porzeczka pod kruszonką
Tarta jagodowa z truskawkami Mini tarty z malinami i kremem z białej czekolady Dyniowe babeczki z kremem karmelowym

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu

    Picie wody prosto z kranu zazwyczaj budzi wiele obaw. Co zrobić, by się ich pozbyć? Wystarczy przefiltrować kranową wodę. Jeśli Ty także chcesz cieszyć się dostępem do zdrowej wody w swoim domu, weź udział w naszym konkursie! Do wygrania 10 zestawów do filtrowania wody Dafi!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane