Strona główna Miodownik z masą budyniową

Miodownik z masą budyniową

Konczi - Przepis na: Miodownik z masą budyniową offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 1209
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Miodownik z masą budyniową
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Pyszna wariancja tradycyjnego miodownika podana z masą budyniową


trudność: średne
czas:

Miodownik z masą budyniową - SKŁADNIKI:

  • ciasto miodowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 3 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • poncz
  • 3 łyżki rumu
  • 9 łyżek wody
  • polewa
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1/3 szklanki czekolady rozpuszczalna

Miodownik z masą budyniową - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do malaksera i wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy na 3 części i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 12-15 minut do zarumienienia. Ciasto namaczamy obficie ponczem przygotowanym z 3 łyżek rumu i 9 łyżek wody. Przygotowujemy masę; Do garnka wlewamy 500 ml mleka, dodajemy masło i cukier - zagotować. W pozostałej szklance mleka rozrabiamy budyń, jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną - wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy gładką masę budyniową. Jeżeli powstaną nam niechciane grudki rozdrabniamy je używając miksera. Polewa: do garnka wykładamy wszystkie składniki na polewę i podgrzewamy na małym ogniu - zostawiamy do ostygnięcia. Składamy ciasto: ciasto miodowe - masa - ciasto miodowe - masa - ciasto miodowe - polewa - pokruszone orzechy. Odstawiamy do lodówki na około godzinę. Smacznego


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Miodownik z masą budyniową (strona 1 z 1)  
madi356

madi356
offline

2012-07-29 19:18
rewelacyjne ciasto:)
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza
offline

2012-07-29 19:23
ciasto super, ale jestem ciekawa skąd pochodzi przepis - Twój własny od kogoś ? pytam z ciekawości
Skomentuj
Oceń:
0
Konczi

Konczi
offline

2012-07-29 20:00
Pyza napisał(a):

ciasto super, ale jestem ciekawa skąd pochodzi przepis - Twój własny od kogoś ? pytam z ciekawości


:) przepis na miodowe ciasto od mojej teściowej piecze taki od lat tylko z masą z kaszą manną - mój jest z budyniem bo mąż uwielbia tą masę
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Omlet na słodko polany sorbetem Gofry z ricottą Mini naleśniczki z ananasami
Muffiny dyniowe z sosem waniliowo-cytrynowym Maślankowo-brzoskwiniowa kostka Szarlotka z połówkami jabłek
Muffiny z kisielem Torcik krówkowo smietanowy Marchewkowa tarta
Muffiny owsiane z rodzynkami Tarta makowo- pomarańczowa Krem pomarańczowy- orange curd

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane