Strona główna Miodownik z masą budyniową

Miodownik z masą budyniową

Konczi - Przepis na: Miodownik z masą budyniową offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 1178
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Miodownik z masą budyniową
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 4

Pyszna wariancja tradycyjnego miodownika podana z masą budyniową


trudność: średne
czas:

Miodownik z masą budyniową - SKŁADNIKI:

  • ciasto miodowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 3 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • poncz
  • 3 łyżki rumu
  • 9 łyżek wody
  • polewa
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1/3 szklanki czekolady rozpuszczalna

Miodownik z masą budyniową - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do malaksera i wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy na 3 części i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 12-15 minut do zarumienienia. Ciasto namaczamy obficie ponczem przygotowanym z 3 łyżek rumu i 9 łyżek wody. Przygotowujemy masę; Do garnka wlewamy 500 ml mleka, dodajemy masło i cukier - zagotować. W pozostałej szklance mleka rozrabiamy budyń, jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną - wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy gładką masę budyniową. Jeżeli powstaną nam niechciane grudki rozdrabniamy je używając miksera. Polewa: do garnka wykładamy wszystkie składniki na polewę i podgrzewamy na małym ogniu - zostawiamy do ostygnięcia. Składamy ciasto: ciasto miodowe - masa - ciasto miodowe - masa - ciasto miodowe - polewa - pokruszone orzechy. Odstawiamy do lodówki na około godzinę. Smacznego


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Miodownik z masą budyniową (strona 1 z 1)  
madi356

madi356
offline

2012-07-29 19:18
rewelacyjne ciasto:)
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza
offline

2012-07-29 19:23
ciasto super, ale jestem ciekawa skąd pochodzi przepis - Twój własny od kogoś ? pytam z ciekawości
Skomentuj
Oceń:
0
Konczi

Konczi
offline

2012-07-29 20:00
Pyza napisał(a):

ciasto super, ale jestem ciekawa skąd pochodzi przepis - Twój własny od kogoś ? pytam z ciekawości


:) przepis na miodowe ciasto od mojej teściowej piecze taki od lat tylko z masą z kaszą manną - mój jest z budyniem bo mąż uwielbia tą masę
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta i desery
Sernik agrestowy Śliwkowo-budyniowa poezja Puszysty sernik
Śmietanowiec z galaretkami Puszyste ciastka ze śliwką i brzoskwinią Tort makowo-pomarańczowy
Mini babeczki serowe z wiśniami Biszkopt z kremem i galaretką Ciasteczka biszkoptowe z brzoskwiniami
Borówkowa niby szarlotka Kruchy placek ze śliwkami Słodkie coś na zimno

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane