monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Miodownik z masą chałwową bez tłuszczu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 173
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To już ostatnie dwa przepisy na świąteczne dania. Na pierwszy ogień - ciasto, klasyka miodownik z kaszą manną u mnie oczywiście klasyka stiuningowna, ktoś chętny? Zapraszam.

Miodownik z masą chałwową bez tłuszczu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Miodownik z masą chałwową bez tłuszczu

 

  • Ciasto miodowe:
  • 150 g mąki krupczatki
  • 20 g miodu płynnego
  • 15 g cukru brzozowego
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 20 g jogurtu maturalnego 0%
  • Masa chałwowa:
  • 40 g kaszy manny
  • 200 ml mleka 1,5%
  • 100 ml wody
  • 15 g cukru brzozowego
  • 35 g chałwy domowej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 250 g serka naturalnego homogenizowanego 0%
  • Dekoracja:
  • 5 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Miodownik z masą chałwową bez tłuszczu

Ciasto miodowe:

Miodownik z masą chałwową bez tłuszczu
do mąki z miodem dodać cynamon i wymieszać

Do miski wsypać mąkę, dodać sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać miód i cukier brzozowy i cynamon. Ponownie zamieszać.

ETAP 2:

Miodownik z masą chałwową bez tłuszczu
mąkę połaczyć z jajkiem wyrobić ciasto i upiec

Wbić jajko, dodać jogurt i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto powinno dobrze „odchodzić” od dłoni. Następnie rozwałkować na prostokąt 30*20 cm. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st, około 8-10 minut ( po ośmiu zajrzeć do piekarnika i ocenić stan zrumienienia). Wyjąć z piekarnika, zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa:

Miodownik z masą chałwową bez tłuszczu
ugotowaną kasze mannę połączyć z chałwą

Do rondelka wlać mleko, wodę, zamieszać. Wsypać cukier brzozowy oraz kaszę mannę i postawić na ogniu. Doprowadzić do zagotowania. Gotować około 2-3 minuty, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wrzucić do środka pokruszoną chałwę. Dokładnie wymieszać i zostawić do całkowitego ostygnięcia.

ETAP 4:

Miodownik z masą chałwową bez tłuszczu
dodać serek żelatynę i dokładnie wymieszać

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Połączyć z serkiem homogenizowanym , tak aby nie było grudek. Serek wymieszać z masą grysikową.

Wykonanie:

Ciasto podzielić na trzy płaty o szerokości 10 cm. Ułożyć pierwszy ( najlepiej w keksówe lub małej formie) wyłożyć 1/3 masy. Czynność powtórzyć do wykorzystania składników, ostatnią warstwą powinna być masa. Czekoladę roztopić i udekorować wierzch ciasta. Wstawić na kilka godzin do piekarnika.