WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Miodownik z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo świąteczne, ale też jesienne ciasto. Pełne miodu, z masą budyniową i chrupiącymi orzechami na górze.

Miodownik z orzechami

Składniki:

Miodownik z orzechami

Ciasto

Orzechy

Krem budyniowy

  • 1 budyń bez cukru
  • 25 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 400 ml mleka

Sposób przygotowania:

Miodownik z orzechami

Ciasto

Miodownik z orzechami
Do suchych składników dodajemy jajka, masło i miód z mlekiem.

Miód rozpuszczamy w ciepłym mleku i studzimy. Wszystkie składniki wsypujemy do miski, dodajemy masę miodową, masło i jajka.

Dokładnie wyrabiamy.

Pieczenie

Miodownik z orzechami
Obie części ciasta pieczemy oddzielnie, drugą z orzechami.

Ciasto dzielimy na pół. Cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim dużą blaszkę.

Pierwszą część pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach.

Orzechy i masa

Miodownik z orzechami
Orzechy przesmażamy z miodem i cukrem na maśle.

Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem i miodem. Wrzucamy orzechy i podsmażamy chwilę.

Przekładamy na drugie ciasto i pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach. Obie części wystudzamy.

Masło ucieramy na krem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń ugotowany z cukrem.

Przekładamy blaty ciasta kremem i odstawiamy do zmięknięcia ciasta.