BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Miodownik z polewą orzechową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne , miodowe ciasto z masą i polewą miodowo-orzechową.

Miodownik z polewą orzechową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodownik z polewą orzechową

 

Sposób przygotowania:

Miodownik z polewą orzechową
Z podanych składników zagniatamy ciasto . Schładzamy 30 minut . dzielimy na 3 części . Wałkujemy 3 placki . Każdy pieczemy oddzielnie w prostokątnej blaszcze okolo 10-15 minut w 200 C. Studzimy każdy . Masa:gotujemy mleko z cukrem , wsypujemy kaszę mannę , mieszamy . Studzimy . Margarynę ucieramy , dodajemy po łyżce kaszy manny , namoczoną garść rodzynek i pokrojoną garść śliwek , ucieramy na puszystą masę . Polewa :rozpuszczamy masło z cukrem , wlewamy miód , mieszamy , zestawiamy z ognia , wsypujemy orzechy . Blaty ciasta przekladamy masą , górę zalewamy polewą . Gdy polewa zastygnie , ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą , wynosimy w chłodne miejsce na 2 -3 dni , aby ciasto nasiąkło masą i było miękkie .
Miodownik z polewą orzechową
Zagniatamy ciasto , wkladamy na 30 minut do lodówki .
Miodownik z polewą orzechową
Pieczemy trzy blaty , które potem przełożymy kremem .
Miodownik z polewą orzechową
Ucieramy masło z dodatkiem ugotowanej kaszy manny .
Miodownik z polewą orzechową
Każdy blat ciasta dokładnie smarujemy masą .