SUPERPRZEPIS

Miodownik z waniliowym serkiem

  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Miodownik z waniliowym serkiem

Jest to mój ulubiony miodownik, który co roku gości na moim świątecznym stole. Miodowe placki przełożone pyszną serową masą. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy placki trochę zmiękną.

Składniki:

Miodownik z waniliowym serkiem

Ciasto:

  • 2 i pół szklanki mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki miodu prawdziwego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół szklanki cukru

Masa serowa:

Dodatkowo:

  • 10 dag czekolady mlecznej
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Miodownik z waniliowym serkiem

Przygotowanie ciasta:

Miodownik z waniliowym serkiem
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Cukier, miód, masło lub margarynę, mleko wkładamy do garnka i roztapiamy, następnie wsypujemy sodę, dokładnie mieszamy i studzimy. Do mąki dodajemy pozostałe składniki : olej, jajko i roztopione i przestudzone składniki, zagniatamy miękkie ciasto. Ciasto nie może nam wyjść za twarde, a gdy wyjdzie nam zbyt rzadkie dosypujemy trochę mąki i zagniatamy.
Tak przygotowane ciasto dzielimy na 5 równych części.

Pieczenie:

Miodownik z waniliowym serkiem
Przygotowane i podzielone ciasto wałkujemy.

Następnie każdą część osobno wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, nakłuwamy widelcem.

Pieczenie i studzenie:

Miodownik z waniliowym serkiem
Pieczemy krażki ciasta,a następnie studzimy.

Pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone krążki studzimy.

Przygotowanie masy serowej:

Miodownik z waniliowym serkiem
Z podanych składników przygotowujemy masę serową.

Masło lub margarynę, cukier, jajka i ser przekładamy do miski, następnie ucieramy na puszystą masę. Utartą masę serową przekładamy do garnka i gotujemy około 10 minut na małym ogniu, cały czas mieszając. W mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy ją pod koniec gotowania do masy serowej i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek.

Przekładanie:

Miodownik z waniliowym serkiem
Następnie przekładamy placki masą serową.

Upieczone i ostudzone placki przekładamy gorącą masą serową.

Dekoracja:

Miodownik z waniliowym serkiem
Na koniec ciasto dekorujemy roztopioną czekoladą.

Czekoladę łamiemy na małe kawałki, następnie roztapiamy ją w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladą polewamy ciasto. Ciasto studzimy i wkładamy do lodówki.

Rady:
Dno tortownicy można wyłożyć papierem do pieczenia, ja piekłam bez i placki nie przywierały.