msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Miodownik z wiśniami i grysikiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Uwielbiam miodowniki z grysikiem i owocami.Najlepsze są na drugi czy trzeci dzień.Polane czekoladą to niebo w gębie.

Miodownik z wiśniami i grysikiem

Składniki:

Miodownik z wiśniami i grysikiem

 

  • 4 szklanki maki pszennej
  • 3 łyżki miodu
  • 250 ml cukru
  • 25 dag zimnego masła
  • 3 jaja
  • 1 czubata łyżka sody

 

  • 660 ml wiśni w syropie
  • 2 galaretki wiśniowe

 

 

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 7 dag masła
  • dowolna posypka

 

Sposób przygotowania:

Miodownik z wiśniami i grysikiem
Do mąki przesianej z sodą dodać miód,cukier,jajka i posiekać z zimnym masłem (nożem lub siekaczem do ciasta kruchego).Szybko zagnieść i podzielić na 3 części.Każdą rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia (ja użyłam blaszki 25 na 40 cm) i piec w 160 stopniach ok.15-20 minut. Wiśnie osączyłam z syropu.Galaretki rozpuściłam w 400 ml gorącej wody,dokładnie wymieszałam i odstawiłam do ostudzenia.Dodałam do nich wiśnie,wymieszałam i wstawiłam do lodówki.Gdy galaretka zaczęła tężeć wyłożyłam ją na pierwszy z upieczonych placków i przykryłam drugim,wstawiłam do lodówki. Mleko zagotowałam z cukrem i masłem i wsypałam mieszając kaszę mannę.Gotowałam chwilę aż zgęstniała i była miękka. Gorącą mannę wylałam na drugi z placków miodowych i przykryłam trzecim.Lekko obciążyłam deseczką całość i wstawiłam do lodówki. Czekoladę pokruszyłam i wrzuciłam ją do roztopionego 7 dag masła.Podgrzewałam na małym ogniu aż się rozpuściła i polałam całe ciasto.Gdy zaczęła zastygać posypałam posypką z białych koralików. Wstawiłam ciasto na noc do lodówki pod przykryciem z papieru do pieczenia. Najlepsze jest na drugi a nawet trzeci dzień.Placki miodowe zmiękną i są rozpływające się w ustach.