marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Miodownik z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lipiec się kończy,więc dodatki do ciast nieco się zmieniają, co nie znaczy,że są mniej smaczne.Suszone owoce jak żurawina przydaje smaku niż ujmuje.

Miodownik z  żurawiną

Składniki:

Miodownik z żurawiną

 

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 6 jajek,
  • 35 dag.margaryny do pieczenia,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30% lub mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 6-7 pełnych łyżek miodu płynnego,np.lipowego,
  • 40 dag. suszonej żurawiny.
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do formy,
  • bułka tarta lub manna do wysypania.

Sposób przygotowania:

Miodownik z żurawiną
Miód roztopić w rondelku z margaryną i cukrem na średnim lub zmniejszonym ogniu, stale mieszając,by masa nie przywarła do dna. Dodać mleko i dalej mieszać, aż się lekko zagotuje. Wtedy to odstawić naczynie na bok i wystudzić masę. Owoce żurawiny przebrać i przelać na sitku, odsączyć. Wystudzoną masę zmieszać z jajkami lub żółtkami, jak się będzie ubijać pianę z białek. mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do reszty, a owoce żurawiny dodać z pianą. Wymieszać dokładnie łopatką gumową od spodu, aż się całość połączy. Piekarni nagrzać do 180 st. C, okrągłą blachę natłuścić i wysypać bułką tartą lub manną. Ciasto wlać do blachy i wstawić do piekarnika na środkowy rząd. Nastawić czas pieczenia na 45 min. Po upieczeniu wyjąć blachę i ostudzić ciasto. Dopiero potem otworzyć boki tortownicy, a ciasto pokroić na trójkąty (ok.12). Podawać na talerzykach deserowych.