misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Miodowo imbirowy kurczak

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne, miękkie i bardzo soczyste nóżki z kurczaka. Wystarczy przygotować surówkę, dodać ziemniaki i danie obiadowe gotowe.

Miodowo imbirowy kurczak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodowo imbirowy kurczak

 

  • 1 kg nóżek z kurczaka

 

 

Sposób przygotowania:

Miodowo imbirowy kurczak
Nóżki z kurczaka dokładnie myjemy i pozbawiamy wszystkich niepotrzebnych elementów ( np. piór). Następnie dokładnie je osuszamy i wkładamy do miski. Na osuszone mięso dajemy wszystkie składniki marynaty i dokładnie całość mieszamy rękami. Zawartość miski do dużego woreczka, który dokładnie zawiązujemy i wstawiamy do lodówki na noc.

Godzinę przed pieczeniem wyjmujemy mięso z lodówki i zostawiamy w temp. pokojowej. Tak przygotowane pałki wraz z całą aromatyczną marynatą przekładamy do wyłożonej folią aluminiową brytfanki. Pieczemy je około godziny w temp 180 st. Czas pieczenia zależy od tego jak duże są kawałki mięsa.

Gdy minie 30 minut pieczenia smarujemy mięso glazurą, którą przygotowujemy z miękkiego masła, miodu oraz słodkiej papryki (wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy). Jeśli zostanie nam glazury to na około 5-10 minut przed końcem pieczenia możemy jeszcze raz posmarować mięso marynatą.

Upieczone mięso podajemy na ciepło choć i na zimno jest pyszne. 
Miodowo imbirowy kurczak
Nóżki z kurczaka dzielimy na części dokładnie myjemy i osuszamy
Miodowo imbirowy kurczak
Wszystkie składniki marynaty przekładamy do osuszonego kurczaka
Miodowo imbirowy kurczak
Mięso pokryte przyprawami wraz z marynatą przekładamy do woreczka i dokładnie zawiązujemy
Miodowo imbirowy kurczak
Zamarynowane mięso przekładamy na wyłożoną folią aluminiową blachę