akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Miodowo-jabłkowy przekładaniec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny przekładaniec jabłkowy z chrupiącą, orzechowo-słonecznikową warstwą na wierzchu. Serdecznie polecam!

Miodowo-jabłkowy przekładaniec

Składniki:

Miodowo-jabłkowy przekładaniec

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka

Masa jabłkowa

  • 2 kg jabłek
  • 1/2 szkl. cukru ( lub więcej)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 galaretki pomarańczowe

Chrupiąca warstwa orzechowo-słonecznikowa:

Dodatkowo

  • 1 czekolada gorzka do dekoracji
  • 3 łyżki gorącego mleka

Sposób przygotowania:

Miodowo-jabłkowy przekładaniec

Ciasto

Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować i umieścić w blaszce o wymiarach 24 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C około 15-20 minut do zarumienienia. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. W ten sam sposób upiec pozostałe dwie części ciasta.

Masa jabłkowa

Jabłka umyć, obrać, a następnie pokroić w kostkę. Umieścić w garnuszku, zalać odrobiną wody oraz dodać pozostałe składniki z masy jabłkowej (oprócz galaretek!) Dusić na małych ogniu do zmięknięcia jabłek. Następnie gorącą masę zmiksować blenderem do uzyskania musu. Mus ponownie zagotować, wsypać galaretki i dobrze wymieszać. Pozostawić do lekkiego stężenia. Na I blacie miodowym wysmarować 1/2 tężejącej masy jabłkowej, przykryć II blatem ciasta i ponownie wysmarować masą. Przykryć ostatnim blatem ciasta. Całość schłodzić do całkowitego stężenia masy jabłkowej.

Chrupiąca orzechowo-słonecznikowa warstwa:

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, postawić na małym ogniu i podgrzewać do lekkiego zkarmelizowania masy. Gorącą masę wylać na III blat miodowy. Schłodzić w lodówce.

Dekoracja

Czekoladę rozpuścić w mleku. Jeszcze ciepłą udekorować wierzch ciasta. Smacznego!