Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Miodowo-korzenne babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Babeczki korzenne z masą kajmakową ze słonecznikiem są bardzo aromatyczne i smaczne. Kuszą nie tylko dzieci.

Miodowo-korzenne babeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodowo-korzenne babeczki

 

  • Ciasto:
  • 200 ml miodu
  • 10 dag masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 15 dag masła
  • 5 dag pokruszonych herbatników
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • 20 dag ziaren słonecznika w karmelu
  • sok z cytryny
  • 5 dag gorzkiej czekolady

 

 

Sposób przygotowania:

Miodowo-korzenne babeczki
Miód, masło i cukier waniliowy włożyć do garnka, mieszając rozpuścić, ostudzić. Następnie dodać przyprawę do pierników, cynamon, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą miodową, dodać jajko i zagnieść ciasto. Rozwałkować, wylepić przygotowane foremki do babeczek, nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Z resztek ciasta wykroić małe gwiazdeczki. Piec w temp 180 stopni około 12-15 minut. Upieczone gwiazdki oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Krem: Masło zmiksować z masą kajmakową. Wsypać pokruszone herbatniki i 15 dag ziaren słonecznika, wymieszać, doprawić do smaku sokiem z cytryny lub spirytusem. Kremem napełnić zimne babeczki, posypać pozostałym słonecznikiem i ozdobić gwiazdkami w czekoladzie lub według uznania.
Miodowo-korzenne babeczki
Miód z masłem i cukrem waniliowym rozpuścić dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto
Miodowo-korzenne babeczki
Rozwałkować wylepić foremki i nakłuć widelcem
Miodowo-korzenne babeczki
Masło zmiksować z masą kajmakową wymieszać ze słonecznikiem i herbatnikami
Miodowo-korzenne babeczki
Napełnić zimne babeczki ozdobić i posypać pozostałym słonecznikiem