Ewa

Ewa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 183]

Miodowo-paprykowe żeberka z grilla/piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne słodko-ostre żeberka idealne do przygotowania zarówno w domu w piekarniku, jak też na grillu.

Miodowo-paprykowe żeberka z grilla/piekarnika Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Miodowo-paprykowe żeberka z grilla/piekarnika

 

 

Sposób przygotowania:

Miodowo-paprykowe żeberka z grilla/piekarnika
W miseczce łączymy składniki marynaty- miód, sól, sos sojowy, sok z cytryny, paprykę. Na koniec dodajemy olej. Całość dobrze mieszamy. Marynatą zalewamy żeberka i pozostawiamy na całą noc w lodówce. Ruszt smarujemy olejem, układamy na nim żeberka. Umieszczamy je w piekarniku nad blachą piekarnikową, do której nalewamy wodę. Całość pieczemy w temp. 160 stopni, 1 godzinę, a następnie zwiększamy temp. do 200 stopni i pieczemy jeszcze 15-20 minut.Tak zamarynowane żeberka idealnie wychodzą również z grilla. Polecam!
Miodowo-paprykowe żeberka z grilla/piekarnika
Etap 1 Miodowo-paprykowe żeberka z grilla/piekarnika - żeberka przekłądamy do marynaty
Miodowo-paprykowe żeberka z grilla/piekarnika
Etap 2 Miodowo-paprykowe żeberka z grilla/piekarnika - mięso marynujemy całą noc, po tym czasie pokryje się ładną glazurą
Miodowo-paprykowe żeberka z grilla/piekarnika
Etap 3 Miodowo-paprykowe żeberka z grilla/piekarnika - żeberka układamy na ruszcie i pieczemy/grillujemy