jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Mirabelkowe lody na patyku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Mirabelkowe lody to wymarzony deser na upalne dni- kwaskowate, orzeźwiające, pysznie waniliowo- cynamonowe:). POLECAM!

Mirabelkowe lody na patyku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mirabelkowe lody na patyku

SKŁADNIKI:

  • 1 kg dojrzałych mirabelek,
  • ok 4 łyżki cukru (ilość zależy od stopnia dojrzałość owoców),
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 łyżka miodu,
  • ok 1 płaska łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Mirabelkowe lody na patyku

ETAP 1

Mirabelkowe lody na patyku
Umyte owoce osuszamy

Mirabelki przepłukujemy i osuszamy

ETAP 2

Mirabelkowe lody na patyku
Mirabelki drylujemy

Z przygotowanych owoców usuwamy pestki

ETAP 3

Mirabelkowe lody na patyku
Owoce zasypujemy cukrem i podgrzewamy

Tak przygotowane przekładamy garnka i zasypujemy cukrem. Całość stawiamy na ogniu i podgrzewamy do momentu jak owoce zmiękną.

ETAP 4

Mirabelkowe lody na patyku
Gotowe owoce miksujemy i doprawiamy do smaku

Gotowe delikatnie miksujemy. Do zmiksowanych owoców dodajemy cukier waniliowy, miód oraz cynamon do smaku. Dokładnie mieszamy.
Owocowy mus pozostawiamy do ostygnięcia.

ETAP 5

Mirabelkowe lody na patyku
Mase lodową przekładamy do foremek silikonowych

Zimny przekładamy do przygotowanych foremek silikonowych. Tak przygotowane lody wstawiamy do zamrażalnika (najlepiej na noc). Przed podaniem wbijamy w nie drewniane patyczki i delikatnie wyciągamy z formy. Podajemy od razu.


Tagi:

lody