pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Mirabelkowy chutney

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Miał być dżem, a wyszła wytrawna konfitura do mięs z grilla i nie tylko. Idealna także na kanapkę...

Mirabelkowy chutney

Składniki:

Mirabelkowy chutney

 

  • 1 kg mirabelek
  • ok 0,5 kg cukru
  • przyprawa meksykańska Kucharek
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej do zeszklenia cebuli
  • chilii w proszku

Sposób przygotowania:

Mirabelkowy chutney
Mirabelki umyć i wydrylować. Przełożyć do garnka - ja użyłam automatu do chleba z funkcjąwyrabiania konfitur. Dosypać cukru i dusić aż owoce będą rozgotowane. Po ok godzinie zeszklić na oliwie cebulę, zawartość patelni przełożyć do garnka, wycisnąć przez praskę czosnek, dodać pieprz i przyprawę meksykańską. Doprawić chilii według gustu. na koniec zblendować wszystko razem. Słoiki wyparzyć. Gorącą konfiturę przełożyć do słoików, zakręcić. Ja pasteryzuję przez 25 minut w nagrzanym do 130 st piekarniku.

Tagi:

przyprawy