Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Miruna ,, malowana ,, pietruszką + popitka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dziś na piątkowy obiadek robię mirunę na parze, a główną atrakcją będzie pietruszka, która podkreśli smak ryby.

Miruna ,, malowana ,, pietruszką + popitka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miruna ,, malowana ,, pietruszką + popitka

 

  • miruna ( tuszka - pół lub 1 na porcję)
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1/6 cytryny
  • 1/4 szklanki usiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • sól- szczypta
  • szczypta grubo mielonego pieprzu
  • 1/4 szklanki przegotowanej wody
  • Bouquet garni ( natka pietruszki, gałązka selera, gałązka lubczyku, gałązka tymianku, liść laurowy)
  • liście pora do wyłożenia garnka
  • 2/3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej ( płaskiej )
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
  • 2 szklanki wody do dolnego garnka
  • natka pietruszki do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Miruna ,, malowana ,, pietruszką + popitka
Natkę pietruszki zmiksować w malakserze z olejem ( 2 łyżki ), przegotowaną wodą i szczyptą soli. Umyć i osuszyć mirunę. Naciąć wzdłuż brzucha- delikatnie usunąć kręgosłup. Polać sokiem z cytryny , lekko posolić i posypać pieprzem. Posmarować połową zmiksowanej z olejem i wodą natki pietruszki .Zostawić na 15 minut. Obrać ziemniaki , a po umyciu przekroić na ćwiartki. Do dolnego garnka do gotowania na parze wlać wodę ( 2 szklanki), dodać przyprawę uniwersalną, Bouquet garni, skórkę cytryny (to co zostało po wyciśnięciu soku na rybę ) i odkrojony od ryby kręgosłup i skrzela. W górnym garnku na liściach pora ułożyć mirunę , a obok pokrojone ziemniaki. Przykryć i gotować 20 minut. Przecedzić wywar z dolnego garnka- dodać śmietankę. Doprawić do smaku. Zmieszać z resztą musu pietruszkowego. Na małej patelni zrumienić masło. Polać nim mirunę i ziemniaki. Podawać z surówką.
Miruna ,, malowana ,, pietruszką + popitka
Oczyścić i potem posmarować pastą pietruszkową rybę
Miruna ,, malowana ,, pietruszką + popitka
W dolnym garnku do gotowania na parze dodać do wody zioła-cytrynę i okrawki z ryby
Miruna ,, malowana ,, pietruszką + popitka
W górnym garnku ułożyć na liściach pora mirunę i ziemniaki
Miruna ,, malowana ,, pietruszką + popitka
Po ugotowaniu rybę i ziemniaki polać masłem a wywar przecedzić i zaprawić śmietanką i pastą pietruszkową