PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Miseczki makaronowe z sosem Napoletana

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Sycące i rozgrzewające danie wegetariańskie z makaronem i sosem pomidorowym podane w oryginalny sposób.

Miseczki makaronowe z sosem Napoletana Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Miseczki makaronowe z sosem Napoletana

 

Sposób przygotowania:

Miseczki makaronowe z sosem Napoletana
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron mieszamy z rozkłóconym jajkiem i parmezanem. Doprawiamy suszonymi ziołami prowansalskimi i świeżo mielonym pieprzem. Kokilki smarujemy olejem rzepakowym i nakładamy do nich porcje makaronu. Palcami formujemy miseczki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st przez 15 minut.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekany czosnek. Następnie dodajemy marchewkę i cebulę pokrojone w kosteczkę. Chwilę razem smażymy. Do warzyw wrzucamy pomidory z puszki oraz ketchup. Doprawiamy do smaku. Dusimy wszystko razem bez przykrycia do czasu, aż sos zgęstnieje.

Miseczki makaronowe wyciągamy z kokilek i układamy na talerzu. Do środka nakładamy porcję sosu pomidorowego. Smacznego!
Miseczki makaronowe z sosem Napoletana
Etap 1 Przygotowanie miseczek z makaronu
Miseczki makaronowe z sosem Napoletana
Etap 2 Wygląd makaronowej miseczki po zapieczeniu