szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Miseczki piernikowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Przepis co prawda nie na ten sezon, ale zawieruszył mi się wśród aktualnych i postanowiłam go dodać, aby nie zaginął.

Miseczki piernikowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miseczki piernikowe

 

  • 500 g mąki
  • 250 g miodu
  • 100 g margaryny
  • 200 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta soli
  • 40 g przyprawy do pierników
  • lukier do dekoracji

Sposób przygotowania:

Miseczki piernikowe
Przepis jak na tradycyjne pierniczki czyli mąkę, mieszamy z sodą i szczyptą soli. Dodajemy 200 g cukru pudru, przyprawę i kakao. Margarynę roztapiamy w rondelku razem z miodem. Gdy ostygnie dodajemy do ciasta, na koniec jajko i wyrabiamy na jednolitą, gładką masę. Małe miseczki od zewnętrznej strony obkładamy folia aluminiową. Ciasto rozwałkowujemy i kawałkami obkładamy miseczki z zewnątrz. Foremkami można powycinać okienka. Pieczemy ok 20 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu delikatnie zdejmujemy z miseczki, a gdy wystygną dekorujemy.
Miseczki piernikowe
Margarynę roztapiamy w rondelku z miodem
Miseczki piernikowe
Wszystkie sypkie składniki wysypujemy na stolicę
Miseczki piernikowe
Ze składników ywrabiamy gładkie ciasto które rozwałkowujemy
Miseczki piernikowe
Miseczki obkładamy folią aluminiową i ciastem