Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

"Miseczki" z mortadeli z groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Podawać z frytkami lub białym pieczywem.

"Miseczki" z mortadeli z groszkiem

Składniki:

"Miseczki" z mortadeli z groszkiem

 

  • 8 plastrów kiełbasy mortadeli pokrojonych razem z osłonkami,
  • 20 dag odsączonego z zalewy zielonego groszku,
  • 10 dag pieczarek,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku.

 

 

 

Sposób przygotowania:

"Miseczki" z mortadeli z groszkiem
Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim plastry mortadeli z jednej strony tak długo, aż w naturalny sposób uzyskają kształt miseczki. Pieczarki umyć, osuszyć i drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W rondelku rozgrzać masło. Smażyć na nim pieczarki i cebulę do momentu, aż wyparuje nadmiar płynu, pochodzący z cebuli i pieczarek. (nie dopuścić do zrumienienia). Dodać odsączony z zalewy groszek. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze przez ok. 3 min. Tak przygotowanym groszkiem napełnić gorące mortadelowe "miseczki". Posypać natką pietruszki.