madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Mizeria ogórkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sprawdzony dodatek do obiadu o każdej porze roku, można podać bardziej na słodko lub ostro to już kwestia gustu .

Mizeria ogórkowa

Składniki:

Mizeria ogórkowa

 

  • 0,5 szt ogórka szklarniowego
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 1/2 szkl. mleka
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • cukier do smaku
  • ocet do smaku
  • 1/2 pęczka koperku

 

Sposób przygotowania:

Mizeria ogórkowa
Ogórka obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Układamy w salaterce, posypujemy solą, mielonym pieprzem, cukrem oraz skrapiamy octem ( możemy zamiast octu użyć soku wyciśniętego z cytryny). Odstawiamy na 10 minut aby pokrojony ogórek zmiękł. Śmietanę mieszamy z mlekiem, aby nie była zbyt gęsta i wlewamy do salaterki, dodajemy posiekany koperek i dokładnie mieszamy. Na końcu doprawiamy jeszcze do smaku wg własnego uznania albo bardziej na ostro lub bardziej słodko.

Tagi:

ogórki