Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Mizeria w wersji light

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Surówka ta to alternatywa dla tradycyjnej mizerii ze śmietaną. Lekka i bardzo smaczna, nie wymaga wiele pracy.

Mizeria w wersji light

Składniki:

Mizeria w wersji light

 

  • 3 świeże ogórki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • Sos:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Mizeria w wersji light
Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w cienkie krążki. Następnie posypujemy je drobno posiekaną natką pietruszki. Na koniec dokładamy obrany czosnek pokrojone w małe cząstki. W osobnej misce przygotowujemy sos. Łączymy ze sobą oliwę z oliwek i ocet winny i doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i polewamy nim składniki. Całość jeszcze raz mieszamy i chłodzimy przed podaniem przynajmniej 20 minut. Podajemy z mięsami lub jako dodatek do drugiego dania obiadowego.

Tagi:

sosy