CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Mleczko i woda kokosowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dobrze jest od czasu do czasu zrobić sobie własne mleczko kokosowe. A przy okazji otrzymamy wodę kokosową do picia.

Mleczko i woda kokosowa

Składniki:

Mleczko i woda kokosowa

 

  • 40 g wiórków kokosowych
  • 200 ml przegotowanej wody ( mleczko )
  • + 150 ml przegotowanej wody ( woda )

Sposób przygotowania:

Mleczko i woda kokosowa
MLEKO KOKOSOWE: 

Ciepłą przegotowaną wodą zalewamy wiórki kokosowe. Odstawiamy je na kilkadziesiąt minut. Potem miksujemy. Sitko przykrywamy gazą i ustawiamy na głębszej misce. Po zmiksowaniu zawartość blendera wylewamy na sitko, skręcamy gazę i dokładnie wyciskamy mleko. Gotowe mleko przelewamy przez gazę do słoiczka lub kubka z zamknięciem i odstawiamy do lodówki. Po jakimś czasie powinien pojawić się skrzep, co świadczy o dobrej jakości mleka kokosowego.

WODA KOKOSOWA:

Pozostałe na gazie wiórki moczymy w ok. 150 ml ciepłej przegotowanej wody i znowu dokładnie odciskamy. W ten sposób otrzymamy gotową do picia wodę kokosową. Pozostałe wiórki wykładamy na blaszkę i suszymy w piekarniku w 100 C ok. 30-40 minut. Potem mielimy i mamy mąkę kokosową.