pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Mleczko kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

sposób na pyszne i naturalne mleczko kokosowe

Mleczko kokosowe

Składniki:

Mleczko kokosowe

 

  • kokos 1
  • mleko 50 ml
  • cukier 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Mleczko kokosowe
Na spodzie kokosa wyszukujemy 3 miejsca po odcięciu go od palmy. Jedna z tych dziurek będzie miękka, 2 pozostałe twarde. W miękkiej nawiercamy korkociągiem jedną dziurę na wylot. Po przewierceniu się przez skorupę wylewamy wodę kokosową do miseczki. Następnie z użyciem młotka rozłupujemy skorupę. Bijemy mocno po środku. Orzech powinien się nam rozłupać po połowie. 1/3 miąższu kokosowego trzemy na tarce do parmezanu. Następnie starty miąższ łączę z wodą kokosową. Dolewam mleka (aby było w sumie 100ml) i doprawiam cukrem do smaku. Całość blenduję na jednolity płyn. Przepis na 100ml mleczka kokosowego. Jeśli uda się nam kupić kokosa dość świeżego nie ma potrzeby dodatkowego słodzenia i dolewania mleka. W takim orzechu powinna być wystarczająca ilość wody kokosowej.