iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Mleczna kanapka

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Ciasto dla wielu bardzo dobrze znane w moim domu pojawiło się pierwszy raz, mnie rozczarowało, dzieci zachwyciło.

Mleczna kanapka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mleczna kanapka

 

  • ciasto:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 dag kakao
  • 9 dag mąki tortowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mleka
  • Krem:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 25 dag masła
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • Dodatkowo:
  • 10 dag czekolady mlecznej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Mleczna kanapka
Białka ubić z cukrem do ubitych dodać żółtka i nadal ubijać do momentu, aż masa zgęstnieje, następnie dodać sok z cytryny, olej i mleko całość jeszcze chwilkę ubijać. Mąkę wymieszać z kakao i przesiać, następnie ostrożnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać na do wyłożonej papierem do pieczenia formy (23 cm na 33cm). Piec w temp. 180 st około 30 minut.

Krem: Mleko zagotować z cukrem i wystudzić, masło utrzeć na krem i połączyć z płynnym mlekiem do mlecznego kremu dodawać małymi porcjami mleko w proszku i cały czas ucierać.

Upieczone i wystudzone ciasto na środku przeciąć na dwa placki ja skropiłam je kawą rozpuszczalną i przełożyć kremem po wierzchu polać polewą przygotowaną z rozpuszczonej czekolady i masła oraz mleka. Ciasto odstawić do zastygnięcia, ale nie trzeba wstawiać jego do lodówki wystarczy chłodne miejsce jeśli wstawimy ciasto do lodówki to 2 godziny przed podaniem trzeba je wyjąć, aby nabrało temperatury pokojowej wtedy jest najlepsze.
Mleczna kanapka
Upieczony biszkopt nasączyć kawą rozpuszczalną.
Mleczna kanapka
Przygotować gładki mleczny krem do przełożenia.
Mleczna kanapka
Ciasto przeciąć na dwa placki i posmarować kremem.