Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Mleczna kanapka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ostatnio szukałam jakiegoś przepisu na smaczne ciasto z kremem, ale bez budyniu i śmietany. Znalazłam przepis na ciacho z mlekiem w proszku. Pycha.

Mleczna kanapka

Składniki:

Mleczna kanapka

 

 

  • 2,5 szklanki mleka 3,2%
  • 2 szklanki mleka w proszku( normalne, nie granulowane)
  • 1,5 kostki masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki cukru

 

  • polewa czekoladowa
  • lub:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Mleczna kanapka
Białka jaj oddzielamy od żółtek. Mąkę pszenną przesiewamy do miski z kakao, proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Białka ubijamy na sztywno dodając do nich szczyptę soli. Gdy będą sztywne, dodajemy partiami cukier ciągle ubijając. Gdy cukier połączy się z białkami i będzie niewyczuwalny dodajemy po jednym żółtku dalej ubijając( lub miksując). Do masy dodajemy olej i dalej miksujemy. Następnie dodajemy sypkie składniki i mieszamy miotełką. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia( u mnie duża blacha) i pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Pod koniec pieczenia możemy sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest "suche". Mleko 3,2% zagotowujemy w rondelku dodając do niego cukier i cukier waniliowy. Odstawiamy w chłodne miejsce. Miękkie masło miksujemy mikserem, dodając mleko z rondelka. Następnie przesiewamy mleko w proszku i miksujemy do momentu, gdy uzyskamy jednolitą masę. Biszkopt kroimy na dwie części. Przekładamy go masą. Całość polewamy polewą czekoladową. Możemy użyć gotowej polewy, a możemy przygotować własną rozpuszczając w rondelku gorzką czekoladę, mleko i masło. Odstawiamy w chłodne miejsce.

Tagi:

czekolada