Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

mleczna pianka dla dietkujących.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto niby proteinowe, ale smakować będzie wszystkim.

mleczna pianka dla dietkujących. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

mleczna pianka dla dietkujących.

 

  • Spód: szklanka otrębów
  • 5 jajek
  • łyżka twarogu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek słodziku
  • łyżka octu
  • Pianka:
  • 0,5 kg twarogu z wiadra innego o niskiej zawartości tłuszczu
  • szklanka mleka 2%
  • ulubiony zapach
  • pół szklanki słodziku lub cukru ( najlepiej spróbować i dodać według własnych upodobań.
  • 4 łyżki żelatyny + 0,5 szklanki mleka do namoczenia
  • 5 białek

Sposób przygotowania:

mleczna pianka dla dietkujących.
Żółtka ucieramy ze słodzikiem i octem, białka ubijamy na sztywną pianę ma koniec wsypujemy proszek do pieczenia. Do białek stopniowo dodajemy jajka i otręby na przemian, delikatnie mieszając. Wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem, wkładamy do gorącego piekarnika (180) i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia. W połowie szklanki mleka zamoczyć żelatynę. Jajka sparzyć wrzątkiem, oddzielić żółtak od białek. Z białek ubić sztywną pianę. Serek, szklankę mleka, słodzik, zapach i podgrzaną żelatynę miksujemy razem. Pod koniec dodajemy pianę białek i lekko wymieszać. Wylewamy na wystudzony spód i odstawiamy do stężenia. Na wierzch polewa jeśli ktoś chce. Ciasto ze spodem jest bardziej pracochłonne, sama zdecydowanie bardziej wolę wersję bez spodu.
mleczna pianka dla dietkujących.
To ciasto nie tuczy, ono wręcz odchudza.

Tagi:

jajko jajka