Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Książka Kucharska: Torty i ciasta tortowe Madiji

mleczna pianka waniliowo-kawowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

mleczna pianka waniliowo-kawowe

mleczna pianka waniliowo-kawowe

Składniki:

mleczna pianka waniliowo-kawowe

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5-6 łyżek cukru
  • 5-7 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyzki kakao
  • mleczna pianka:
  • Białe:
  • Mleko skondensowane niesłodzone pół opakowania 500g
  • Cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • Ciemne:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • Mleko skondensowane niesłodzone pół opakowania 500g
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny

 

Sposób przygotowania:

mleczna pianka waniliowo-kawowe
Biszkopt: Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Biszkopt najlepiej pozostawic w brytfance żeby mleczna pianka się nie wylało. mleczna pianka ciemne: Żelatyne przygotować wg przepisu na opakowaniu. Mleko ubić na wysokich obrotach z cukrem pudrem pod koniec wlać zimną zelatynę. Dodać kawe i jeszcze przez chwile ubijać do całkowitego wymieszania składników. Wylac na biszkopt i wstawic do lodówki do stężenia. mleczna pianka jasne: Żelatyne przygotować wg przepisu na opakowaniu. Mleko ubić na wysokich obrotach z cukrem pudrem pod koniec wlać zimną zelatynę. Dodać cukier waniliowy i jeszcze przez chwile ubijać do całkowitego wymieszania składników. Wylac na ciemna warstwe i wstawić do lodówki.