anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

mleczna pianka z galaretką i pchełkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smaczne mleczna pianka z czekoladowymi pchełkami.

mleczna pianka z galaretką i pchełkami

Składniki:

mleczna pianka z galaretką i pchełkami

 

  • Ciasto biszkoptowe:
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mąki zwykłej pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

  • Masa:
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki wrzącego mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 12 czubatych łyżeczek żelatyny
  • 1 puszka koktajlu owocowego mix.
  • 2 galaretki smak dowolny
  • czekoladki do posypania pchełki

 

  • szklanka= 200 ml

Sposób przygotowania:

mleczna pianka z galaretką i pchełkami
Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier waniliowy wymieszany z cukrem, następnie dodać żółtka. Gdy masa jest puszysta, dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec w blaszce o wymiarach 24x28cm około 20 min. Upieczone ciastowyjąć z blaszki i zdjąć wierzchnią skórkę biszkoptu. Wyłożyć folią lub papierem do pieczenia, włożyć ciasto znów do blaszki. Na wierzch wylać połowę masy, wstawić na kilka minut do lodówki. Następnie ułożyć odsączone z puszki owoce i zalać tężejącą galaretką. Odstawić na kilka minut do lodówki. Gdy galaretka zacznie się ścinać, wyłożyć resztę masy i posypać czekoladowymi pchełkami. Wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc, szczelnie przykrywając folią aluminiową. Wykonanie mlecznej pianki: Jajka sparzyć wrzątkiem, oddzielić białka od żółtek(żółtka możemy zużyć do chrustu) Żelatynę zalać wrzącym mlekiem i odstawić, mieszając co jakiś czas łyżeczką żeby się rozpuściła Zimną śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać puder i cukier waniliowy. Następnie ubić na sztywno białka. Do ubitej śmietany dodać wystudzoną żelatynę, ubite białka i delikatnie wymieszać. Smacznego.