Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Mleczne bułki na tang zhong

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne puszyste bułeczki, najlepsze ciepłe z samym masłem. Zostają dłużej świeże dzięki specjalnemu zaczynowi.

Mleczne bułki na tang zhong Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mleczne bułki na tang zhong

 

 

Sposób przygotowania:

Mleczne bułki na tang zhong
Do rondelka wlać 150 g mleka, dodać 30 g mąki, wymieszać rózgą, postawić na ogniu i gotować, aż zgęstnieje (jak budyń). Przestudzić lekko. Do zaczynu dodać letnie mleko, cukier i drożdże, wymieszać dokładnie do rozpuszczenia składników. Następnie wbić jajko i roztrzepać. Do misy robota wsypać mąkę i sól, wlać zaczyn z drożdżami. Dodać rozpuszczone masło. Wyrobić jednolite ciasto, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść krotko. Podzielić na równe kawałki (u mnie wyszło 13). Z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć na wyścielonej papierem blasze. Przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do napuszenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut, aż będą rumiane. Wystudzić na kratce.
Mleczne bułki na tang zhong
Do rondelka wlać 150 g mleka, dodać 30 g mąki, wymieszać rózgą, postawić na ogniu i gotować, aż zgęstnieje (jak budyń). Przestudzić lekko.
Mleczne bułki na tang zhong
Do zaczynu dodać letnie mleko, cukier i drożdże, wymieszać dokładnie do rozpuszczenia składników. Następnie wbić jajko i roztrzepać.
Mleczne bułki na tang zhong
Do misy robota wsypać mąkę i sól, wlać zaczyn z drożdżami. Dodać rozpuszczone masło. Wyrobić jednolite ciasto, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mleczne bułki na tang zhong
Z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć na wyścielonej papierem blasze. Przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do napuszenia.