gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Mleczne michałki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tak dobre, że chce się jeszcze. Jak mam wrzucać w siebie kalorie i konserwanty, to z dwojga złego wolę same kalorie. :)

Mleczne michałki

Składniki:

Mleczne michałki

 

  • 150 g mlecznej czekolady,
  • ¾ szklanki mleka,
  • 50g masła,,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 3 szklanki mleka w proszku,
  • 100g pokruszonych herbatników,
  • 1 szklanka zmielonych, niesolonych orzechów arachidowych ,
  • kilka kropel spirytusu i aromatu arakowego,
  • czekolada do polania.

Sposób przygotowania:

Mleczne michałki
Mleko zwykłe podgrzewamy z cukrami i masłem. Czekoladę rozpuszczamy na parze. Do mleka dodajemy przesiane mleko w proszku, miksując, żeby nie było grudek. Porcjami dodajemy stopioną, ciepłą czekoladę. Wrzucamy jeszcze orzechy i herbatniki ,kilka kropel spirytusu i aromatu arakowego. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Masę przekładamy do foremki na michałki, wstawiamy do lodówki do stwardnienia. W kapieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, obtaczamy w niej cukierki, pozostawiamy do zastygnięcia. smacznego ;)

Tagi:

czekolada