dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Mleczne muffiny z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Muffiny sporządzone z mleka i z nadzieniem czekoladowym. Smaczny i bardzo prosty w przygotowaniu deser.

Mleczne muffiny z czekoladą

Składniki:

Mleczne muffiny z czekoladą

 

  • 2 jajka
  • 2 szkl mąki
  • 1 szkl mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/3 szzkl oleju
  • 1/2 cytryny
  • szczypta soli
  • 1 tabliczka czekolady deserowej

Sposób przygotowania:

Mleczne muffiny z czekoladą

Przygotowanie mokrych składników

Mleczne muffiny z czekoladą
Mleko, jajka i olej dokładnie mieszamy ze sobą.

Do miski wbijamy jajka. Wlewamy mleko i olej. Całość dokładnie ubijamy.

Przygotowanie suchych składników

Mleczne muffiny z czekoladą
DO mąki wlewamy mokre składniki i mieszamy.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i otartą skórką z cytryny. Do suchych składników wlewamy mokre.

Ostatni etap

Mleczne muffiny z czekoladą
Do środka każdej babeczki wkładamy kostkę czekolady.

Ciasto dokładnie mieszamy. Wlewamy do foremek na muffiny. Do środka każdej babeczki wkładamy kostkę czekolady. Muffiny wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 25 minut.
Smacznego!