Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Mleczno - nugatowe wafelki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne wafelki z kremem orzechowym oraz mlecznym na bazie mleka w proszku - pyszne smakołyki warte spróbowania

Mleczno - nugatowe wafelki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mleczno - nugatowe wafelki

 

 

  • masa mleczna:
  • 100 gram masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 2 łyżki cukru

 

  • 1 opakowanie wafli tortowych

Sposób przygotowania:

Mleczno - nugatowe wafelki
Orzechy włoskie drobno posiekałam i przypiekłam na suchej patelni. Miękkie masło ubiłam na puch, następnie dodałam kakao i stopniowo dodałam nutelle - dokładnie zmiksowałam. Następnie dodałam orzechy, wymieszałam i calosć wyłożyłam na jeden wafel i przykryłam drugim (obicążyć). Mleko delikatnie podgrzać (na tyle by rozpuścił sie cukier), miękkie masło miksujemy i na przemian wlewamy mleko oraz wsypujemy mleko w proszku i ciagle miksujemy. Tym kremem dwukrotnie przekładamy wafel. Obciążamy i odstawiamy na godzinkę, by dobrze się skleiło. Kroimy na mniejsze kawałki i podajemy
Mleczno - nugatowe wafelki
Etap 1 orzechy włoskie przypiekamy, beda lepiej smakować
Mleczno - nugatowe wafelki
Etap 2 dodajemy kakao oraz słodką nutelle
Mleczno - nugatowe wafelki
Etap 3 do kremu dodajemy przyprazone orzechy
Mleczno - nugatowe wafelki
Etap 4 z mleka w proszku robimy krem mleczny