anna.4991

anna.4991

Kucharz
[Przepisów: 6]

Mleczny murzynek z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Murzynek jest bardzo popularnym ciastem. Ja robię go na mleku z czego jest bardziej puszysty, miękki i wilgotny.

Mleczny murzynek z jabłkami

Składniki:

Mleczny murzynek z jabłkami

Ciasto

  • 6 jajek
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 4 jabłka
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki

Polewa

  • Tabliczka mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Mleczny murzynek z jabłkami
 Wykonanie:

1. Białka odzielić od żółtek - białka ubić na puszystą pianę z dodatkiem szczypty soli. Do ubitej piany dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy cały czas ubijając. Gdy cukier dobrze się wymiesza dodawać po żółtku.

2. Do masy jajecznej wlać olej i delikatnie wymieszać.

3. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao połączyć razem i dodawać do masy jajecznej na przemian raz składniki suche (mąkę), a raz mleko.

4. Jabłka obrać, pokroić na paseczki i dodać do masy. Wymieszać. Wlać do foremki ( ja piekę w takiej 39.5-25,5), wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Piec 40 minut w 180 stopniach C.