Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Mleczny tort serowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Gotowany sernik z dodatkiem mleka w proszku, które nadaje charakterystycznego smaku i przypomina mi czekoladę z dzieciństwa :) Masę serową zrobiłam w dwóch wariantach smakowych i przełożyłam nią kakaowy biszkopt.

Mleczny tort serowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mleczny tort serowy

BISZKOPT:

SERNIK GOTOWANY:

Sposób przygotowania:

Mleczny tort serowy

ETAP 1:

Mleczny tort serowy
Wsypać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać.

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić. Kiedy białka zaczną sztywnieć ustawić obroty miksera na najwyższe i porcjami, łyżka po łyżce wsypywać cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek oraz kakao przesiać i wsypać do masy.

Łopatką delikatnie wmieszać, dodając na końcu olej. Wlać do tortownicy o średnicy 25 cm z papierem na dnie. Nie smarować brzegów formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30 min. Po tym czasie wyciągnąć biszkopt z piekarnika i upuścić formę z ciastem na podłogę z wysokości 50 cm.

Wystudzić w foremce. Przekroić na cztery części i każdą z nich skropić delikatnie ponczem, np herbatą z cytryną.

ETAP 2:

Mleczny tort serowy
Kiedy masło, cukier i mleko się zagotuje wspyać mleko wproszku.

Jajko wymieszać z mąką ziemniaczaną i odstawić. Do do garnka włożyć masło,cukier i wlać mleko. Podgrzewać, aż masło się rozpuści i całość zagotuje. Mleko w proszku przesiać, aby nie było grudek i wsypać do garnka. Wymieszać energicznie.

Dołożyć zmielony twaróg i często mieszając zagotować. Wlać rozmieszane jajko i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze.

ETAP 3:

Mleczny tort serowy
Masą czekoladową i białą przekładać biszkopt.

Połowę masy przelać do drugiego garnka i rozpuścić w jednej z nich czekoladę. Kiedy masy zaczną gęstnieć przełożyć nimi blaty biszkopta.

Odłożyłam dwie łyżki masy czekoladowej, którą udekorowałam wierzch w formie kropek wyciskanych z rękawa cukierniczego. Na wierzch położyłam folię spożywczą, którą docisnęłam i wygładziłam.

Ściągnęłam ją jak masa sernikowa całkowicie stężała. Smacznego :)