Strona główna Mleko mikrofiltrowane - zimne mleko

Mleko mikrofiltrowane - zimne mleko

hgg - Porady kulinarne: Mleko mikrofiltrowane - zimne mleko offline

Złoty Ekspert
Artykuły: 1841
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 3 Strzałka
Mleko mikrofiltrowane - zimne mleko
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

ZIMNE MLEKO to pierwsze w naszym kraju mleko ESL (Extendet Shelf Life - Wydłużony Okres Trwałości) wyprodukowane z zastosowaniem metody mikrofiltracji.


Mleko mikrofiltrowane zostało wprowadzone na polski rynek przez ZUH ROBICO. ZIMNE MLEKO to pierwsze w naszym kraju mleko ESL (Extendet Shelf Life - Wydłużony Okres Trwałości) wyprodukowane z zastosowaniem metody mikrofiltracji.
To mleko jest inne od wszystkich. 5 lat temu jako pierwsi w Polsce sprowadziliśmy zupełnie nowe maszyny i nową, jeszcze nieznaną w naszym kraju linię produkcyjną. Po próbach technologicznych udało nam się wprowadzić na rynek ZIMNE MLEKO zamknięte w szklanej butelce- mówi Andrzej Szczepański, Prezes ZUH ROBICO.

Mikrofiltracja, to mechaniczna metoda oczyszczania przy użyciu membran ceramicznych typu GP. Następnie mleko poddawane jest pasteryzacji w temperaturze 72oC przez 15 sek. Dopiero zastosowanie obu tych metod (system ESL) pozwala na zachowanie walorów smakowych i odżywczych naturalnego mleka oraz osiągnięcie min. 2-tygodniowej przydatności do spożycia (podczas przechowywania w temp. do 8oC).
Dzięki procesowi mikrofiltracji ZIMNE MLEKO jest pozbawione drobnoustrojów, komórek somatycznych, przetrwalników bakteryjnych i innych zanieczyszczeń. Stosując metodę mikrofiltracji uzyskuje się produkt czysty mikrobiologiczny, zachowujący wszystkie walory mleka „prosto od krowy". Mleko UHT ma trwałość około 6 miesięcy, jest sterylizowane w temperaturze 135° – 150°. Nasze mleko nadaje się do spożycia w ciągu 2 tygodni od daty produkcji i należy je przechowywać w lodówce. Obróbka termiczna odbywa się w temperaturze 72°, dzięki czemu ZIMNE MLEKO zachowuje odpowiedni poziom witamin, znajdujących się w surowym mleku – mówi Małgorzata Skarżyńska, technolog żywności w ZUH ROBICO.

ZIMNE MLEKO firmy ZUH ROBICO łatwo dostępnym źródłem białka

Najbardziej korzystne dla ludzkiego organizmu jest białko pełnowartościowe i dobrze przyswajalne. ZIMNE MLEKO poddano unikalnemu procesowi mikrofiltracji, czyli mechanicznej metodzie oczyszczania mleka poprzez odfiltrowanie 99,9% zawartych w nim bakterii oraz drobnoustrojów. Dzięki temu procesowi mleko nie musi być pasteryzowane w zbyt wysokich temperaturach. Takie mleko ma niezmieniony smak i zapach. Bez obawy i wcześniejszego gotowania, ZIMNE MLEKO można pić nawet prosto ze szklanej butelki.
ZIMNE MLEKO zawiera witaminy z grupy B, m.in. B1, B2, B6, B12 i kwas foliowy oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, tj. A, D, E.
Dostarczając organizmowi po wysiłku fizycznym pełnowartościowe białko zawarte w ZIMNYM MLEKU, należy pamiętać, by nie spożywać go jednocześnie roślinnych produktami roślinnymi bogatymi w błonnik tj.: ciemne kasze, płatki owsiane itp. Takie połączenie spowodowałoby spowolnienie i pogorszenie wchłaniania aminokwasów do krwioobiegu.
Wiele kobiet nadal popełnia jednak błędy w diecie. Jednym z nich są właśnie niedobory białka, które można w łatwy sposób uzupełniać spożywając ZIMNE MLEKO firmy ZUH ROBICO.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Mleko mikrofiltrowane - zimne mleko  
Brak komentarzy. Dodaj pierwszy komentarz!

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane