Shaera

Shaera

Kucharz
[Przepisów: 4]

Mleko sojowe lub zsiadłe sojowe i okara

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

na ok. 2 l mleka sojowego i ok. 500 g okary 100 ml mleka sojowego - 15 kcal 100 g okary - 80 kcal

Mleko sojowe lub zsiadłe sojowe i okara

Składniki:

Mleko sojowe lub zsiadłe sojowe i okara

 

  • szkl. soi,
  • 8 szkl. wody;
  • 2 garnki - jeden 2 l, drugi 3 l,
  • bandaż,
  • sito,
  • klamerki

Sposób przygotowania:

Mleko sojowe lub zsiadłe sojowe i okara
* Mleko sojowe - soję namoczyć na noc w wodzie. Rano odlać wodę, przepłukać soję pod bieżącą wodą, osączyć na sicie, zmiksować w 3 l garnku, stopniowo dolewając 6 szkl. wody. Zagotować, pilnując podnoszącej się piany - wlać 2/3 szkl. wody, zagotować, wlać 2/3 szkl. wody, zagotować, wlać ostatnie 2/3 szkl. wody i po raz ostatni zagotować. Zdjąć z ognia. Na 2 l garnku ułożyć sito, wyłożone bandażem, przyczepionym do sita klamerkami i całość przecedzić. Przecedzony płyn to mleko sojowe



* Okara - pozostałe na bandażu ‘wytłoki’ to właśnie okara



* Zsiadłe mleko sojowe - mniej więcej po tygodniu mleko sojowe sfermentuje i zamieni się w zsiadłe



Mleko sojowe i okarę przechowywać w suchym i chłodnym miejscu przez ok. tydzień Zsiadłe mleko sojowe powstaje po sfermentowaniu mleka sojowego, które również przechowywać przez ok. tydzień